Περιμένουμε τα σχόλια, τα άρθρα σας και τις προτάσεις σας στο :

arena.skepsewn@gmail.com

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

''Ευτυχισμένο το νέο έτος''

Του Δημήτρη Καραντώνη - Τάσση



Καθώς πλησιάζουμε προς το νέο έτος, 2012, πληθαίνει το άκουσμα των ευχών σε συζητήσεις γνωστών και αγνώστων. Το ‘‘Καλές Γιορτές’’ και ‘‘Ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος’’. Το άκουσμα, βέβαια, αυτών των λέξεων ακούγεται για πολλούς συμπολίτες μας ως ένα κακόγουστο αστείο ή έστω ως black humor. Θυμίζει την Βρετανική απόκριση στο ‘‘Τι κάνεις ;’’ που είναι πάντα ‘‘Καλά είμαι’’, ακόμα και αν είσαι στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου.
Η πραγματική εικόνα και τα πραγματικά μεγέθη βρίσκονται μακριά από το ‘‘λαϊκίστικα’’ στολισμένο Σύνταγμα της κρίσης, όπως το παρουσιάζει ο δήμαρχος της πόλεως. Στους δρόμους και τα σοκάκια εκατέρωθεν της Πανεπιστημίου, στα συσσίτια διάφορων φορέων καθώς και του Δήμου Αθηναίων.  Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της Ελλάδας της ύφεσης και της απαισιοδοξίας. Μιας Ελλάδας που δεν ονειρεύεται ‘‘white Christmas’’ , όχι απλά για να αναπαράγει τους στίχους του γνωστού τραγουδιού, αλλά γιατί βιώνει τα ‘‘black Christmas’’. Αυτό, φυσικά, μπορεί να ακούγεται εξωπραγματικό, ίσως, και κυνικό, αν αντιληφθούμε την δομημένη μέχρι πρότινος πολιτιστική αντίληψη που ήθελε την περίοδο των Χριστουγέννων, ως μια περίοδο απόλυτης ευφορίας και ξεγνοιασιάς.
Το εύλογο ζητούμενο που αναπόδραστα προκύπτει είναι αν πρέπει ή να αποδομήσουμε την καθεστηκυία εικόνα των εορτών ή να δούμε πίσω από τις λέξεις. Η απάντηση, ενδεχομένως, να βρίσκεται κάπου στη μέση. Σημασία δεν έχει να αποδομήσεις κάτι που προσφέρει χαρά και ελπίδα, αλλά μην στέκεσαι σε αυτό, σαν άτι με παρωπίδες. Πρέπει να έχουμε το θάρρος όχι απλά να δούμε πίσω από τις λέξεις, αλλά πίσω από τις επεξεργασμένες στο Photoshop εικόνες. Κάπου εκεί βρίσκεται η πραγματική εικόνα των εορτών.
Ίσως, είναι η περίοδος που πρέπει να εξετάζουμε το περιεχόμενο των λόγων μας περισσότερο από ποτέ και  να χρησιμοποιούμε τις ευχές μας με στωική σύνεση και ρεαλισμό. Το περιεχόμενο των Χριστουγέννων μπορεί να ποικίλλει για τον καθένα μας, από καθαρά θρησκευτικό ως αθεράπευτα καταναλωτικό. Σε κάθε περίπτωση κάθε σκοπιά είναι αποδεκτή. Το σημαντικό, όμως, είναι το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων που δεν είναι άλλο από την ελπίδα. Την ελπίδα της ευτυχίας όχι μόνο την περίοδο των εορτών, αλλά όλη τη χρονιά.
Αυτό που πραγματικά πρέπει να εκτιμήσουμε αυτά τα Χριστούγεννα, περισσότερο από άλλες παρόμοιες εορταστικές περιόδους του παρελθόντος, είναι η δυνατότητα του να ευχόμαστε σε ρεαλιστική βάση.

Οπότε καλές ευχές σε όλους σας….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου