Του Δημήτρη Καραντώνη - Τάσση
Σε αυτήν την τραγική διαπίστωση μας οδηγούν αναπόδραστα και χωρίς ιδιαίτερους μαθηματικούς υπολογισμούς οι διεργασίες που ξεκίνησαν πριν και μετά από τη Σύνοδο Κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια έξαρση ευρωσκεπτικισμού (σ.σ. προσωπικής λαϊκιστικής προβολής του κ. Κάμερον – τα έχουν και στο Η.Β. αυτά-) είπε ξεκάθαρα ότι Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα οικοδόμημα που συμφέρει την αγορά της χώρας του και τίποτα παραπέρα. Η δήλωση αυτή αποτελεί καίριο πλήγμα στην ευρύτερη προσπάθεια ουσιαστικής ενοποίησης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ουσιαστικά δίνει το στίγμα της αποχώρησης του Η.Β. από το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Βέβαια η Βρετανική κοινωνία και μέλη του πολιτικού προσωπικού της χώρας έδειξαν να κρατούν σαφείς αποστάσεις από την απόφαση του κ. Κάμερον. Αν το Η.Β. αυτή τη στιγμή εξέλθει της Ε.Ε. τότε χάνει την αφορολόγητη διακίνηση προϊόντων στην εγκαθιδρυμένη κοινή αγορά. Οι δείκτες παραγωγικότητας της χώρας θα πέσουν κατακόρυφα και η ανεργία θα κορυφωθεί, καθώς, παρά την κρίση, μια από τις ισχυρότερες καταναλωτικές αγορές, είναι αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουσιαστικά τα Βρετανικά προϊόντα θα βρεθούν στο περιθώριο καθώς στο ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής τους θα προστεθούν και οι δασμοί εισαγωγών. Κερδισμένη από αυτό το κλίμα είναι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, η οποία είναι σε θέση να καλύψει το κενό, και σε καλύτερες τιμές, που θα αφήσει η απουσία των Βρετανικών προϊόντων από την ενιαία αγορά. Οπότε με μεγάλη ευχαρίστηση Η Γερμανία με τη σύμπραξη της Γαλλίας θα δείξει την έξοδο του Η.Β. από την Ε.Ε..
Ανακατατάξεις αναμένονται, όμως, και στην ευρωζώνη αυτή τη φορά με επίκεντρο τη χώρα μας. Η Ελλάδα αδυνατεί για ακόμα μια φορά να προσαρμοστεί στις δανειακές της δεσμεύσεις, καθώς και στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ενώ παράλληλα παλιοί ‘‘υποστηρικτές’’ της Ελλάδος στην Ευρωζώνη, όπως ο κ. Μπαρόζο, δείχνουν και αυτοί την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Άλλωστε δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί πρόβλημα για το Ευρώ και την Ευρωζώνη, εφόσον παραμένει σε αυτήν. Βέβαια σε παρέμβαση του ο κ. Verhofstadt, επικεφαλής των Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών έ(ξε)θεσε με παρρησία μέρος του προβλήματος της κρίσης στη χώρα μας που δεν είναι άλλο από την μη αναγνώριση των Ελληνικών συνόρων ως Ευρωπαϊκών. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την μεγάλη δαπάνη του Ελληνικού Κράτους και του Κρατικού Προϋπολογισμού για την αγορά πολεμικού υλικού για την διαφύλαξη των συνόρων του. Βέβαια, η αγορά αυτή γίνεται από τον Γαλλογερμανικό άξονα, για αυτό και το ‘‘πατριωτικό’’ Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκουν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζύ, ποιούν την νύσσα, καθώς από τις χώρες τους γίνεται η μεγαλύτερη αγορά πολεμικού υλικού. Παράλληλα η μη αναγνώριση των Ελληνικών συνόρων ενισχύει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ευρώπη.
Εν τέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για άλλη μια φορά έκανε ένα μικρό πολιτικό, κατώτερο των περιστάσεων, αλλά ηχηρότατο, βήμα, αντί ενός ουσιαστικού και ρεαλιστικού ενοποιητικού βήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου