Εξαρτήματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου γνωστής εταιρείας στην Ελλάδα και υγρό αναπλήρωσης χωρίς νικοτίνη |
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο το τελευταίο διάστημα αποκτά όλο και περισσότερους ‘‘ατμιστές’’ (έτσι καλούνται οι καπνιστές του ηλ. Τσιγάρου) σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι αναζητούν μια εναλλακτική πρόταση στο συμβατικό κάπνισμα και για κάποιους και πιο υγιή. Όπως σε κάθε τάση, έτσι και σε αυτήν του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αναπτύσσεται πάντα μια ταχύτατη παραφιλολογία. Αναφορικά, όμως, με την εν λόγω συσκευή η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, καθώς εμπλέκονται και κύρια θεσμικά όργανα, τα οποία πρωταγωνιστούν είτε δια της απουσίας ή της δυναμικής παρουσίας αυτών. Η εμφάνιση των εν λόγω οργάνων γίνεται αντιθετικά σε πολλά ζητήματα που αφορούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
ΖΗΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ
Απαγορεύεται η πώληση σκευασμάτων που περιέχουν νικοτίνη, καθώς θεωρούνται πιο βλαπτικά ή, κατά άλλη διατύπωση, εκλαμβάνονται ως φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία χρήζουν άδειας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Αναφορικά με το βλαπτικό ή όχι έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις. Οι περισσότερες τείνουν στον λιγότερο βλαπτικό χαρακτήρα των συγκεκριμένων σκευασμάτων, σε καμία, όμως, περίπτωση η χρήση τους δεν καταγράφεται ως υγιεινή. Πιο τεκμηριωμένες απόψεις θεωρούν ότι ο βαθμός βλαπτικότητας εξαρτάται από άλλα συστατικά, τα οποία τα εν λόγω σκευάσματα έχουν είτε περιέχουν νικοτίνη είτε όχι. Σε κάθε περίπτωση αυτό που μένει στον καταναλωτή εκτός από την κραυγή απελπισίας του Ε.Ο.Φ. για διακοπή της πώλησης των εν λόγω σκευασμάτων με νικοτίνη είναι η παντελής απουσία τεκμηριωμένων ερευνών που θα ενημερώνουν διεξοδικά και αντικειμενικά τους χρήστες και υποψήφιους αγοραστές του ηλεκτρονικού τσιγάρου γύρω από τη χρήση του. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, που επιτρέπουν την χρήση σκευασμάτων με νικοτίνη. Επομένως οποιοσδήποτε καταναλωτής είναι νομικά κατοχυρωμένος και μπορεί να παραγγείλει τα εν λόγω σκευάσματα από τη συγκεκριμένη χώρα. Επίσης ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν εκτενείς οδηγίες στο διαδίκτυο για το πώς κάποιος χρήστης μπορεί να παρασκευάσει μόνος του αυτά τα σκευάσματα. Οπότε εύλογα ερωτάτε κανείς τι εν τέλει συμβαίνει. Πότε θα ενεργοποιηθεί ο Ε.Ο.Φ. και οι αρμόδιοι φορείς να καταθέσουν στη διάθεση του κοινού έρευνες επικινδυνότητας προς αντικειμενική πληροφόρηση των χρηστών. Αν η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γνώση του θέματος και θα προβεί σε κάποια πρωτοβουλία.
ΖΗΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ
Η άποψη ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μέθοδος διακοπής του καπνίσματος είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι απλά μια εναλλακτική λύση στο κάπνισμα και τίποτα παραπάνω. Ως εκ τούτου παραμένει αμφίβολο αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να θεωρηθεί ως μια συσκευή, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν και άτομα τα οποία δεν έχουν καπνίσει συμβατικό τσιγάρο ή καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα περιστασιακά σε πολύ μικρές ποσότητες.
ΖΗΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ
Το πιο ακανθώδες ζήτημα στο θέμα του ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι άλλο από την φορολόγηση του με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Το πρόβλημα αυτό εμφανίστηκε κυρίως την περίοδο που κυκλοφορούσαν σκευάσματα για το ηλ. Τσιγάρο που περιείχαν νικοτίνη. Σε κάθε περίπτωση, αντικειμενικά, και από εισπρακτική και οικονομική σκοπιά πρέπει να επιβληθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και σε αυτά τα σκευάσματα, αλλά και στα διαλύματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για την χειροποίητη κατασκευή των εν λόγω σκευασμάτων. Αυτό πρέπει να γίνει αφενός γιατί το κράτος χάνει πολλά έσοδα που υπό κανονικές συνθήκες θα έπαιρνε από την πώληση καπνού και από την άλλη δημιουργεί συνθήκες δυσμενούς ανταγωνισμού σε βάρος των καπνοβιομηχανιών, οι οποίες είναι και από τους πιο συνεπείς φορολογούμενους του Ελληνικού Κράτους.
ΖΗΤΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ
Ίσως, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο παραφιλολογίας που ξεκίνησε από τις ίδιες τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών τσιγάρων., είναι η αντίληψη ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να καπνιστεί σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο που απαγορεύεται το συμβατικό κάπνισμα. Η άποψη αυτή είναι πέρα για πέρα λανθασμένη καθώς δεν υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση ούτε από την Ελληνική Πολιτεία ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με αποτέλεσμα το ‘‘άτμισμα’’ του ηλ. Τσιγάρου είτε αυτό περιέχει είτε όχι να εμπίπτει στις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου